Novinky / Zlepšení hojení diabetických vředů za použití z placenty získaných mezenchymálních kmenových buněk

Zlepšení hojení diabetických vředů za použití z placenty získaných mezenchymálních kmenových buněk

Vředy, kterými trpí diabetici, se velmi špatně hojí, někdy se ránu plně vyhojit nezdaří. Navíc může dojít k jejímu zanícení a infikování. Vědci se proto rozhodli zapojit do léčby z placenty získané mezenchymální kmenové buňky (MSC) s plazmou bohatou na krevní destičky (PRP) na želatinovém nanovlákenném nosiči.

Studie se účastnilo 28 pacientů s diabetickými vředy. Ti byli rozdělení do tří skupin. První skupina byla léčená MSC, druhá MSC na nosiči s PRP gelem a třetí byla na standardní léčbě. Výsledky byly kontrolovány každé dva týdny a studie trvala 12 týdnů. U pacientů v první skupině došlo ke zmenšení rány o 66 %, ve druhé skupině o 71 % a v kontrolní skupině bylo zmenšení rány nejmenší, a to o 36 %. V první a druhé skupině se také výrazně snížila bolest nohy při chůzi. V obou skupinách léčených MSC byla patrná tvorba nových drobných cév, tj. kapilár. Nejlepší výsledek byl ve druhé skupině, kdy byl na ránu použit nosič s MSC a PRP. Výsledky jsou tedy velmi slibné, navíc byla léčba zcela bezpečná.

Zdroj: Improved wound healing of diabetic foot ulcers using human placenta-derived mesenchymal stem cells in gelatin electrospun nanofibrous scaffolds plus a platelet-rich plasma gel: A randomized clinical trial

8.11.2021; Holmannová

diabetes-528678_960_720.jpg


kontaktujte nás


Medicínské centrum Praha s.r.o.
Mezi Vodami 205/29
143 00 Praha 4
IČ: 25032119, DIČ: CZ25032119
č. b. ú.: 1966496379/0800

Tel.: +420 270 003 562 / 564
Fax: +420 225 152 036
info@kmenovky.cz


Recepce
Tel.: +420 270 003 562 / 564
recepce@mc-praha.cz


kontaktní formulář













    Iva Vepřeková

    recepce


    +420 270 003 562
    +420 270 003 564

    recepce@
    mc-praha.cz


    Bc. Lucie Maiwaldová

    office manager


    +420 270 003 562
    +420 270 003 542

    lucie.maiwaldova@
    mc-praha.cz



    Přihlásit se k odběru newsletteru







    Loading