Novinky / Léčba poškození ledvin u opic s cukrovkou

Léčba poškození ledvin u opic s cukrovkou

Cukrovka je dána zvýšenou hodnotou krevního cukru, který poškozuje cévy, nervy i orgány. Časté je poškození ledvin, které se postupně zhoršuje a může dojít až k ledvinnému selhání. Během poškozování ledvin je přítomen také zánět.

V této studii autoři zjišťovali, zda je možné použít lidské z pupečníku získané kmenové buňky pro zlepšení stavu ledvin, získání kontroly nad cukrovkou a snížení zánětu.

Pro svůj pokus použily makaky, jimž způsobili cukrovku, které vedla k poškození ledvin. Části opic podali kmenové buňky. U opic, které dostaly kmenové buňky, se snížila hodnota krevního cukru, výrazně se zmenšil zánět v ledvinách (snížila se hodnota prozánětlivých cytokinů (např. IL-1beta, TNF-alfa) a zlepšily se funkce ledvin (lépe vylučovali „škodliviny“ z těla), tkáň ledviny byla mnohem méně poškozená. Podání kmenových buněk nebylo spojené s žádnými nežádoucími reakcemi.

Kmenové buňky výrazně zlepšily stav nemocných opic, a to ve všech parametrech, v porovnání se neléčenými nemocnými opicemi. Je možné předpokládat, že podobný efekt by měla léčba i u lidí.

Zdroj: Intervention for early diabetic nephropathy by mesenchymal stem cells in a preclinical nonhuman primate model

kidney.png

kontaktujte nás


Medicínské centrum Praha s.r.o.
Mezi Vodami 205/29
143 00 Praha 4
IČ: 25032119, DIČ: CZ25032119
č. ú.: 1966496379/0800

Tel.: +420 270 003 562
Fax: +420 225 152 036
info@mc-praha.cz


Recepce
Iva Vepřeková
Tel.: +420 270 003 562 / 564
recepce@mc-praha.cz

Sekretariát
Adéla Vojvodová
Tel.: +420 270 003 589
adela.vojvodova@mc-praha.cz

Hlavní sestra
Martina Vedlichová, DiS.
Tel.: +420 270 003 566
martina.vedlichova@mc-praha.cz

Vedoucí lékař
MUDr. Radek Klubal
Tel.: +420 270 003 589
klubal@mc-praha.cz


kontaktní formulář







Iva
Vepřeková

recepční


+420 270 003 562
+420 270 003 564
+420 246 028 543
recepce@
mc-praha.cz


Martina Vedlichová, DiS.

hlavní sestra


+420 270 003 566
martina.vedlichova@
mc-praha.cz



Přihlásit se k odběru newsletteru

0