Bezpečnost a účinnost kmenových buněk v léčbě cukrovky typu I a II

Novinky / Bezpečnost a účinnost kmenových buněk v léčbě cukrovky typu I a II

Bezpečnost a účinnost kmenových buněk v léčbě cukrovky typu I a II

Cukrovka typu I má autoimunitní základ a častěji postihuje děti a mladé lidi, cukrovka typu II je spojená s nezdravým životním stylem, nadváhou a obezitou. Obě formy jsou spojené s vyššími hodnotami krevního cukru, který poškozuje cévy, nervy a ostatní tkáně.

Je tedy nezbytné držet hladiny cukru v krvi pod kontrolou. To znamená v případě cukrovky typu I podávat inzulin a dodržovat diabetickou dietu a v případě cukrovky typu II dodržovat racionální dietu, popř. užívat antidiabetika, a někdy i inzulin. Pacientům by mohly pomoci kmenové buňky. V této meta-analýze autoři zkoumali efekt a bezpečnost léčby kmenovými buňkami u obou typů cukrovky.

V analýze byla zpracována data z osmi vybraných studií, které zahrnovaly 334 pacientů. Léčba kmenovými buňkami z pupečníkové krve dokázala snížit hodnoty glykovaného hemoglobinu (zvyšuje se při dlouhodobě vyšších hladinách cukru v krvi). U pacientů s cukrovkou typu I bylo možné díky léčbě snížit dávky podávaného inzulinu, neboť se zvýšila jeho produkce slinivkou. Léčba nebyla spojená s vážnými nežádoucími účinky.

Kmenové buňky jsou tedy bezpečné a vykazují i jistou mírou účinnosti v léčbě cukrovky typu I a II.

Zdroj:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17446651.2025.2457474

22.4.2025; Holmannová

pancreas-2934621_1280-1200x562.png


kontaktujte nás


Medicínské centrum Praha s.r.o.
Mezi Vodami 205/29
143 00 Praha 4
IČ: 25032119, DIČ: CZ25032119
č. b. ú.: 1966496379/0800

Tel.: +420 270 003 562 / 564
Fax: +420 225 152 036
info@kmenovky.cz


Recepce
Tel.: +420 270 003 562 / 564
recepce@mc-praha.cz


kontaktní formulář













    Iva Vepřeková

    recepce


    +420 270 003 562
    +420 270 003 564

    recepce@
    mc-praha.cz


    Bc. Lucie Maiwaldová

    office manager


    +420 270 003 562
    +420 270 003 542

    lucie.maiwaldova@
    mc-praha.cz



    Přihlásit se k odběru newsletteru







    Loading