Léčba chronických ran kmenovými buňkami

Novinky / Léčba chronických ran kmenovými buňkami

Léčba chronických ran kmenovými buňkami

Některé nemoci, jako např. diabetes druhého typu, jsou provázeny tvorbou nehojících se zanícených a nekrotických kožních lézí (vředy na dolních končetinách), ty někdy mohou vést i k amputaci končetiny. S hojením těchto hlubokých defektů, které mohou sahat až ke kosti, by mohly pomoci kmenové buňky. V této studii autoři testovali účinnost různých typů kmenových buněk, a to lidských kmenových buněk z kostní dřeně (BMSC), z pupečníku (UBMSC) a z tukové tkáně (ADSC).

Buňky aplikovali na vředy dolních končetin diabetických myší. Všechny typy kmenových buněk urychlily hojení vředů, uzavření rány a vyhojení. Nejefektivnější byly ADSC. Ty nejvíce zkrátily dobu hojení, uzavření rány, a navíc výrazně podpořily novotvorbu kožních cév, které jsou pro hojení a udržení zdraví pokožky a okolních tkání důležité. Autoři se dále zaměřili na to, jak moc vybrané typy kmenových buněk podporují novotvorbu cév, což testovali in vitro (3D modely cév) a in vivo na zvířatech. Zde se jasně prokázalo, že ADSC mají největší potenciál zvýšit tvorbu nových cév. Výsledky, které by bylo možné využít i v klinické praxi, ukazují, že kmenové buňky nezávisle na zdroji urychlují hojení i nehojících se chronických defektů. Nejlepší volbou jsou však kmenové buňky z tukové tkáně.

Zdroj: https://link.springer.com/article/10.1007/s12015-023-10641-y

20.11.2023

patch-2180008_1280-1200x878.jpg


kontaktujte nás


Medicínské centrum Praha s.r.o.
Mezi Vodami 205/29
143 00 Praha 4
IČ: 25032119, DIČ: CZ25032119
č. b. ú.: 1966496379/0800

Tel.: +420 270 003 562 / 564
Fax: +420 225 152 036
info@kmenovky.cz


Recepce
Tel.: +420 270 003 562 / 564
recepce@mc-praha.cz


kontaktní formulář













    Iva Vepřeková

    recepce


    +420 270 003 562
    +420 270 003 564

    recepce@
    mc-praha.cz


    Bc. Lucie Maiwaldová

    office manager


    +420 270 003 562
    +420 270 003 542

    lucie.maiwaldova@
    mc-praha.cz



    Přihlásit se k odběru newsletteru







    Loading