Novinky / Opakované podání z tukové tkáně získaných kmenových buněk u alergického astmatu

Opakované podání z tukové tkáně získaných kmenových buněk u alergického astmatu

V mnoha studiích byly prokázány protizánětlivé a imunomodulační vlastnosti kmenových buněk.

V této studii se autoři rozhodli zjistit, zda mohou pomoci také u astmatu. Pro tento účel vytvořili myší model alergického astmatu, které je spojené se zánětem

v dýchacích cestách a jejich přestavbou, což vede k omezení plicní kapacity. Část astmatických myší opakovaně dostala kmenové buňky (1 podání sice omezilo zánět, ale nezabránil

o změnám ve struktuře plic). U těchto myší, v porovnání s neléčenými myšmi došlo k poklesu hodnot cytokinů, které jsou s alergií spojené, tj. IL-13, IL-4 a eotaxin, v plicích bylo méně imunitních buněk podporujících zhoršování a udržení zánětu, důležité také je, že se snížila tvorba kolagenu a dalšího vaziva, které by nahradilo funkční tkáň a omezilo plicní funkce.

Studie prokázala, že podávání kmenových buněk působí protizánětlivě a na plicní tkáň ochranně v případě alergického astmatu  u myší. 25.11.2019

Zdroj:Multiple doses of adipose tissue‐derived mesenchymal stromal cells induce immunosuppression in experimental asthma

Poznámka-2019-11-24-084622.png

kontaktujte nás


Medicínské centrum Praha s.r.o.
Mezi Vodami 205/29
143 00 Praha 4
IČ: 25032119, DIČ: CZ25032119
č. ú.: 1966496379/0800

Tel.: +420 270 003 562
Fax: +420 225 152 036
Email: info@mc-praha.cz


Recepce
Iva Vepřeková
Tel.: +420 270 003 562 / 564
E-mail: recepce@mc-praha.cz

Sekretariát
Adéla Vojvodová
Tel.: +420 270 003 589
E-mail: adela.vojvodova@mc-praha.cz

Vrchní sestra
Bc. Lucie Velechovská
Tel.: +420 270 003 566
E-mail: lucie.velechovska@mc-praha.cz

Vedoucí lékař
MUDr. Radek Klubal
Tel.: +420 270 003 589
E-mail: klubal@mc-praha.cz


kontaktní formulář







Iva
Vepřeková

recepční


+420 270 003 562
+420 270 003 564
+420 246 028 543
recepce@
mc-praha.cz


Mgr. Tereza Štajnerová

odborný asistent


+420 270 003 589
tereza.stajnerova@
mc-praha.cz



Přihlásit se k odběru newsletteru

0